Svartsnyta

mars 8, 2020

Turer

Der Grødalen er på sitt smaleste og høyeste, og der dalen svinger og åpner seg mot Stortæla, ligger et av de mest spennende områdene i dalen. Tre kilometer fra Steinbrua, like ved vannskillet ved Hammartjønna, starter stien mot Svartsnyta.

Der Grødalen er på sitt smaleste og høyeste, og der dalen svinger og åpner seg mot Stortæla, ligger et av de mest spennende områdene i dalen. Tre kilometer fra Steinbrua, like ved vannskillet ved Hammartjønna, starter stien mot Svartsnyta.

På sørsida av veien ligger en liten parkeringsplass. Herfra starter en tydelig, umerket sti opp de 350 høydemetrene til ett av de fineste utsiktspunktene i området. I dette trange området mellom mange små tjønner, har reinen hatt sine trekkruter siden istiden for 10 000 år siden. Det er registrert mange fangstgroper i området, og når du begynner turen kan du tenke deg at her vandret store flokker rein årlig på sin jakt etter beite. Fortsatt er dette vandrerute for storbukk.

Straks du har krysset ei mindre myr og den merkete KNT-stien, begynner oppstigningen på berget. Det er lagt ut varder jevnlig, og utsikten mot både øst og vest blir stadig bedre.

Det er alltid en fordel med tørt føre, men for det meste er stien god. Den er brattest omtrent halvveis, men snart flater terrenget ut, og den siste biten bort til Svarstnyta, en fjellformasjon som stikker ut fra ryggen, er ganske flat. 

De barske legger seg ned og åler seg fram på spissen for å få enda bedre utsyn over Stortæla og Svartsnytvannet fra dette utsiktspunktet på omtrent 1100 moh. Enkelte blir også fristet til å kaste stein ned i urda under.

Normalt trimtempo er omtrent en time. Et alternativ til å gå ned igjen, er å fortsette i flere retninger. Det høyeste punktet er Gammelseterkollen på vel 1300 høydemeter. Turen opp dit er ikke merket, men sier seg nesten selv. Beregn en halvtime. Fra toppen er utsikten innover Svøu mot Råstu og Seterfjellet ypperlig. Det er også enkelt å fortsette i denne retningen, eller returnere til utgangspunktet langs KNT-stien ned Svøulia.

Et annet alternativ er å gå i retning Svartsnytvatnet, bare et kvarter fra Svartsnyta. Enten du vil raste eller ta en dukkert, så er dette ideelt for begge alternativer. Det er delvis opptråkket sti langs vatnet på begge sider i retning Snytbotn, som etter hvert ender opp i Svøu. Da er mulighetene ubegrenset

Fra Snytvatnet går det også tråkk mot vest over Låg Sandremman. Dette er ganske flatt og lettgått terreng, med utrolig god utsikt mot Grødalen på høyre side. Etter en times marsj ender du opp på Olderbua, som er godt kjent blant jegere. Området er svært godt jaktterreng for både småvilt og rein.

Mulighetene for å ta seg videre inn i fjellet er mange, men da blir det snakk om dagsturer. På vinters tid er dette en alternativ vei til Seterfjellet over Høg Sandremman. De aller sprekeste går om dalen til Dordinakken.

Det er tusen grunner for å gå i dette terrenget, men en av beste er at dette er et svært tørt terreng, uten mye myr, mange bekker og elver som må forseres. Samtidig fins det idylliske vann og nok drikkevann i området. Ungene trenger heller ikke å bli voksne før de dras med.

Enkelte vil klage på en litt bratt oppstigning, men når den er ferdig, åpner utsikten seg, og terrenget er sjeldent lettgått. Eventuelle støle bein glemmer du straks utsikten åpner seg i alle retninger. 

Petter Erik Innvik