Vanghøa rundt

mars 8, 2020

Turer

Å ta turen rundt Vanghøa er en lett tur for de aller fleste. Rik på opplevelser både på utsikt, blomsterprakt og fine fiskevann. 

Fredag, 27.8.10.  Sol fra skyfri himmel.  Jeg har akkurat sagt på gjensyn til våre hyttenaboer og ønsket dem god tur til Bergen.  Med en lett tursekk er jeg klar for en tur opp Svøulia. 

Rundtur rundt Vanghøa er målet. Er du litt ukjent i terrenget anbefaler jeg å ta med et kart, gjerne med kompass.  Turen blir en større opplevelse med oversikt over omgivelsene og toppene rundt.  Romfokartet er bra, selv bruker jeg mye turkartet SUNNDAL som er utgitt av Sunndal kommune i samarbeid med eMap som er utgitt i målestokk 1:80.000.

Vanghøa heter den på kartet. Jeg kjenner den mest som Svøuhøa.  Uansett, den ligger rett opp for Vangshaugen, mellom Vangskaret og Svøulia.  Toppens høyeste punkt er 1281 moh.

Men denne gangen er ikke toppen målet, men turen rundt.

Hver enkelt velger hvor turen starter.  Jeg velger å starte turen fra Vangshaugen og følge turistlinjen mot Raubergstæla opp i Svøubotn.  Turen opp lia ser kanskje litt bratt ut, men etter en fin merket sti er den grei å komme seg opp for de fleste.  Mitt råd er å bruke tid opp lia. Nyt utsikten.  Grødalen er på det vakreste sett fra Svøulia.

Vel ferdig med lia, flater Svøubotn ut, vakker og frodig.  Det er bare å rusle videre og nyte utsikten mot storslagne Sæterfjellet rett fram, som ruver 1812 moh på sitt høyeste punkt.  Turistlinja fortsetter rett fram,  opp Styggløype 1486 moh, før den fortsetter ned til Raubergstæla.

Jeg tar av turistlinja der den krysser elva, og går mot venstre, rett sydover, med foten av Råstu på høgre side og Vanghøa til venstre. Her finnes stier litt sporadisk, men når grunnen er mosegrodd og utsikten rett mot Blåhøa (1429 moh) er så flott, trengs ingen sti.

Langtjønna som ligger på 1209 moh kan ikke bare passeres.  Her må alle ta seg tid til å stoppe og ta  en rast. Vakkert er det ved vatnet.  Min favorittplass er ved en liten bålplass i sørenden av vannet.  Fine steinheller å sitte på og grasbakke rundt.   Pass bare på at du forlater området like uberørt som du finner det. 

Turen går videre i retning Blåhøa.  Ved “appelsinskavlen” møter jeg på den gamle turistlinja over Råstu og følger den hjemover mot Vangskaret.  Herfra er stien godt merket, og om en ikke velger turen tidlig på vår/sommer, er ikke Vangbekken store utfordringa å passere.

Underveis møter vi veiskiltet til Hafsåsen og Raubergshytta.  Denne stien kan også være fint å starte på om Blåhøa er målet. 

Jeg fortsetter min tur ned Vanglia og nyter utsiktet mot Mardølhøa, Kvannfjellet, Sauhøa og Hælfjellet. 

Dette er en tur hvor alle og enhver kan finne mange fine avstikkere fra.  I Svøubotn er det mange fine vann og kulper.  Fisk er det i de aller fleste vann, noe bildegalleriet beviser.Tar en avstikkeren til høyre i Svøubotn, er turen lett ut mot Olderbua og Sandreman. En avstikker til Råstu, som ruver 1623 moh, er så absolutt å anbefale.

Kart og kompass kan brukes til mye mer enn å finne fram når en har vært uheldig og rotet seg bort.  Begge deler er et fint turfølge også til å kunne orientere seg om omgivelsene.

God tur!

Aud Lundli